Használja ki optimálisan az ACCA négy vizsgaidőszakát!

Számunkra legfontosabb, hogy ügyfeleink szakmai karrierjük vonatkozásában a lehető legjobb pályán haladjanak. Az alábbi összeállításban összefoglaljuk, hogy mit jelentenek a változások és milyen opciókat kínál az új rendszer.

Bármilyen megoldást választ, számíthat segítségünkre és támogatásunkra.

Alapvető tudnivalók

 • Az ACCA 2016-tól évente négy vizsgaidőszakot vezet be márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben.
 • A diákok így nagyobb rugalmasságot élvezhetnek ACCA vizsgáik ütemezése tekintetében.
 • A plusz két vizsgaidőszak jelentős segítség, ha pótvizsgázni kell.
 • Mindez az F1-F4-es vizsgák letételét követően érinti a diákokat.

Tervezze meg tanulmányait!

Használja ki az új rendszer által kínált nagyobb rugalmasságot! Az alábbiakban összefoglaljuk, miképpen oszthatja fel vizsgáit 2016 után.

Tervezzen előre és válassza az adott tantárgyhoz elérhető optimális (tantermi vagy rugalmas) vizsgafelkészülési módot! A 2016-tól elérhető tanfolyamokról október második felétől lesz bővebb információnk.


1. Évente négyszer egy vizsga

Ha túl megterhelőnek érezte egyszerre két vizsgára készülni, 2016-tól ugyanúgy tarthatja az évi négy vizsgás ütemet, de választhatja azt, hogy egy vizsgaidőszakban csak egy tárgyból vizsgázik. Az időt úgy használhatja ki optimálisan, ha röviddel egy adott vizsga letételét követően, még mielőtt az eredmény kiderül, elkezd a következőre készülni.
Évente negyszer egy vizsga

Előnyök

 • Egyszerre egy vizsgára kell csak koncentrálni.
 • A rendszeres tanulásnak köszönhetően nem esik ki a ritmusból.

Hátrányok

 • Megterhelőnek érezheti, hogy folyamatosan tanulni kell.
 • Lehet, hogy el kell kezdenie a következő vizsgára való felkészülést, mielőtt az előző eredményét megkapná.

Amennyiben a folyamatos tanulás nem megfelelő opció, továbbra is választhatja a Két vizsgaidőszak rendszert. Bizonyos cégeknél a naptári év eleje kifejezetten megterhelő, így a márciusi vizsgaidőszak nem jöhet szóba. Ebben az esetben is jobb, ha a Két vizsgaidőszak, vagy a Kombinált rendszer megoldásokat választja.

 

 

2. Két vizsgaidőszak
Az évente kétszer, júniusban és decemberben tartott vizsgaidőszakok esetében a diákok általában két-két vizsgát terveztek be, így a köztes időszakban másra is jutott idő. Ez a rendszer továbbra is folytatható, a két vizsga júniusra és decemberre, vagy akár márciusra és szeptemberre is ütemezhető. A köztes vizsgaidőszakokra pedig betervezheti esetleges pótvizsgáit, amennyiben az előző vizsga nem sikerült. Ezzel a módszerrel ugyanúgy tartani tudja az évenkénti négy vizsga teljesítését.

kétszer két vizsga

Előnyök

 • A vizsgaidőszakok közötti pár hónapos időszakban másra is jut majd idő.
 • A köztes vizsgaidőszakokra ütemezheti a pótvizsgákat, ha szükséges.

Hátrányok

 • A nehezebb tantárgyakhoz érve egyszerre két vizsga letétele nehéznek bizonyulhat.

 

 

3. Kombinált rendszer
Amennyiben az év bizonyos időszakaiban több elfoglaltsága van, máskor pedig több ideje van a tanulásra, vagy esetleg bizonyos hónapokat pihenéssel, feltöltődéssel szeretne tölteni, úgy a Kombinált rendszert javasoljuk. Így egy, szabadon választott vizsgaidőszakban kettő, az adott év másik két vizsgaidőszakában pedig egy-egy vizsgát teljesít. Így egy vizsgaidőszak (például a márciusi) előtt, az év eleji hajtásban nem készül vizsgára, júniusban letesz két vizsgát, majd szeptemberre és decemberre is egyet-egyet ütemez.

kombinált

Előnyök

 • Optimálisan kiegyenlítheti a vizsgák okozta leterheltséget az egész évre. Így rugalmasabban tudja ütemezni a vizsgákat és mégis tartani tudja az évente négy vizsga teljesítését.

Hátrányok

 • Lehetséges, hogy előbb kell elkezdenie a következő vizsgára felkészülni, minthogy az előző eredményét megkapja.

 

 

 

 

További fontos információk

Kiket érint ez a változás?

Az F5-ös vizsgától kezdődően érinti az ACCA diákokat. Az F1-F4-es tárgyakból bármilyen időpontban, igény szerint számítógépes vizsga tehető. A változásnak tehát az F5-ös tárgyhoz érve van jelentősége.

Ez mit jelent a már tanuló diákok számára?

A két legfontosabb kérdés, hogy egyszerre hány vizsgát tegyen és mely tantárgy(ak)ból. Javasoljuk, hogy próbálja tartani az évente négy vizsga letételét, amely vizsgákat az új rendszer értelmében sokkal rugalmasabban tud ütemezni. Érdemes egy évre előre eltervezni a következő négy vizsgát és ezekhez kiválasztani a megfelelő felkészülési lehetőségeket, hogy a kvalifikációban való előrehaladását biztosítsa.

Miért érdemes évente négy vizsgát betervezni?

Az évente négy vizsga teljesítése azt jelenti, hogy 10 vizsgával (F5 – P7) körülbelül két és fél év alatt végez. Így karrierpályájával párhuzamosan halad majd a kvalifikáció megszerzése felé, hiszen az ACCA végzettség birtokában lényegesen magasabb fizetési kategóriába léphet.

Mi történik, ha nem sikerül egy vizsga?

Amennyiben egy vizsgája nem sikerül, azt javasoljuk, hogy a legközelebbi vizsgaidőszakban próbálja meg újra. A nálunk már az adott tárgyból tanfolyamon részt vett diákok számára kiemelt kedvezményes csomagokat kínálunk, amennyiben ismétlő vizsgát kell tenniük.

Hogyan kezdhetném el minél előbb a tanulást?

A korai kezdés a legjobb opció, így maximalizálja a vizsgafelkészülésre fordítható időt, illetve előnyt szerez a tanultak gyakorlati alkalmazása terén is. Online tanfolyamaink a vizsgaidőpontokat megelőzően már 6 hónappal elérhetőek. Ez különösen akkor nagy előny, ha két vizsgára kíván felkészülni.

 

Comments are closed.